Lichaam en geest zijn een
Mijn nieuwe coachee kwam mijn coachkamer binnen en ik zag het meteen: haar nek zat onder de rode vlekken..
Heb je ook wel eens meegemaakt dat je zo bang bent bijvoorbeeld voor een grote harige spin, het spreken voor een volle zaal of het doen van een examen dat je voelt dat je lichaam direct anders reageert. Je hart pompt als een gek, je handen voelen klam aan, onder je oksels klotst het zweet, misschien tril je en je ogen hebben een soort laserachtige blik. Dit is een voorbeeld hoe je hersenen je lichaam beïnvloeden.
Hoe mijn gedachten mij beperkte
Vanochtend reden mijn man en ik zoals als elke zondagochtend een motorrit. Alleen vandaag stond er een andere, een veel grotere en zwaarder motor voor me klaar. Ik voelde direct mijn hart sneller kloppen. “Kalm blijven, ik kan het” sprak ik mezelf toe. Zogenaamd zelfverzekerd stapte ik op en reed ik weg, tot de eerste bocht. Ik viel. Motor op de grond. “Help, ik kan het niet meer” schreeuwde ik intern. Mijn lichaam reageerde direct: mijn hart bonkte als nooit te voor, mijn lichaamstemperatuur steeg naar kookpunt en mijn handen verkrampten.
Gelukkig bleef mijn partner rustig.
Hij vroeg me wat er gebeurde, “een stomme vraag”, antwoordde ik geërgerd. In mooie Milton taal patronen sprak hij op kalme toon tegen me. Het hielp. Ik ontspande en kwam weer rustig terug in het hier en nu. Samen analyseerden we de situatie. Hoe kon dit gebeuren en hoe kan ik het voorkomen. Mijn zelfvertrouwen groeide. Ik had weer grip op de situatie en mijn motor. Mijn lichaam had het direct door en ontspande.
De verbinding tussen lichaam en geest
Ongelooflijk hoe sterk lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Dat betekent dat je fysieke welzijn voor een groot stuk samenhangt met je mentale welzijn. Gedachten hebben een enorm effect op de fysiologie van het lichaam. Je gedachten beïnvloeden je ademhalingspatroon, spierspanning, houding, gezichtsuitdrukking en gevoelens.
Je lichaam en je geest zijn aan elkaar gekoppeld en beïnvloeden elkaar. En dat is waarom sommige coachees vlekken krijgen of ziek worden als ze onder stress staan bijvoorbeeld.
Invloed op je lichaam en geest
Je lichaam heeft dus invloed op je geest, je denken. En je denken heeft invloed op je lichaam. Ze beïnvloeden elkaar. En het mooie is, dat jij niet aan je denken of je lichaam overgeleverd bent. Jij hebt hier invloed op. Jij kunt hierin bewust kiezen. Als je dit niet bewust doet, dan nemen de automatische patronen van je brein en je lichaam het direct over. Maar dat hoeft niet!
Het gekke is dat je het angst voel ook gewoon kunt oproepen, je hoeft het niet eens mee te maken. Stel dat ik niet meteen weer op de motor was gesprongen dan was ik waarschijnlijk nooit meer gaan rijden. Want in mijn hoofd kan ik er op los fantaseren en verschrikkelijke scenario’s bedenken wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Dit is wat er ook regelmatig gebeurd bij je coachees. Ze hoeven de situatie nog niet eens zelf hebben mee gemaakt, misschien van horen zeggen of misschien is het een nachtmerrie geweest.. ze maken ze er een voorstelling van vaak onbewust. Het plaatje in hun hoofd is zo krachtig. De gedachte alleen zorgt al voor een reactie in hun lichaam. Denk bijvoorbeeld aan iets hilarisch grappig wat recent is gebeurd en je begint te lachen en kan misschien niet stoppen met lachen. Zo’n krachtige invloed heeft je geest op je lichaam.
Lichaam kan ook geest beïnvloeden
Het omgekeerde is ook mogelijk. Het is interessant om te zien hoe jouw coachee’s lichaam zijn brein kan beïnvloeden. Je lichaam en je geest zijn aan elkaar gekoppeld en beïnvloeden elkaar. En dat is waarom sommige coachees vlekken krijgen of ziek worden als ze onder stress staan bijvoorbeeld.Een mooie test om te ervaren hoe krachtig je lichaam is en hoe je fysiologie je geest kan sturen, is deze oefening:
1. Start met het checken van je ademhaling. Nu je in normale staat bent hoe ontspannen ben je dan. Geef jezelf score op schaal van 1 – 10.
2. Wijzig eens je ademhalingstempo. Begin dan wat langzame diepe buikademhaling te doen (adem diep in je middenrif, adem door je neus) en sluit je ogen. Doe minstens 15 ademhalingen.
3. Hoe voel je je? Wat is je score op die vorige 1-10 score nu?
4. Ga terug naar neutrale normale ademhaling. Mocht je deze oefening doen met je coachee dan is het nu een mooi moment voor een break-state.
5. Wijzig je ademhalingstempo opnieuw, alleen nu ga je twee zo snel in en uit ademen. Als het lukt nog snelller. Houd het 10 ademhalingen vol en ga dan weer bij jezelf te rade hoe het voelt.
6. Wat is je score nu tussen 1 en 10?
Het positief inzetten van koppeling tussen lichaam en geest
Je kunt deze wetenschap ook positief inzetten, bijvoorbeeld voor meer zelfvertrouwen. Ga rechtop staan, kin iets omhoog, rechte rug, met beide voeten op de grond, knieën niet op slot, schouders laag laten hangen en je haalt ontspannen adem in je buik. Als het goed is, heeft voel je direct dat effect heeft op je gedachten en gevoelens. Je voelt je zelfverzekerder.
Of als je met een glimlach de telefoon opneemt. Het heeft direct een positief effect op het gesprek. Test het maar eens uit.
Andersom werkt ook. Als je positief denkt, heeft dit een positief effect op je lichaam. Denk aan het hardop uitspreken van een positieve affirmatie. En als je het ook nog in de spiegel doet, is het effect nog groter. Als je helpende krachtige woorden als liefde of dankbaarheid denkt én voelt en je aandacht tegelijkertijd richt op je hart, dan word je gezonder en vitaler, je ervaart minder stress en je immuunsysteem wordt sterker.
Tips
1. Gebruik de kracht van de ademhaling
Doe de ademhalingsoefening hierboven om je coachee te kalmeren. Let op de momenten waarop zijn hersenen aan de haal gaan over een verhaal dat hem stress veroorzaakt. Onthoud dat zijn hersenen / lichaam niet het verschil tussen echt en nep kunnen zien. Laat je coachee zich zelf afvragen of hij daadwerkelijk gelooft en zich gedraagt naar zijn eigen gedachten of wat de realiteit is.
2. Leer luisteren naar je lichaam.
Je lichaam heeft je iets te vertellen. Misschien betekende die hoofdpijn gisteren wel dat je eigenlijk onbewust liever niet laat naar bed was gegaan, alleen durfde je niet eerder weg te gaan van het feestje. Anders zouden de anderen er misschien iets van vinden. Of betekent het feit dat je de laatste dagen nergens zin meer in lijkt te hebben dat je lichaam nog eens wat beweging nodigheeft en je moet gaan bewegen.
3. Haal bewust adem.
Door op je ademhaling te letten, breng je de geest terug naar het lichaam. Je hoeft de ademhaling niet te reguleren, alleen maar waar te nemen zoals deze is: lang, kort, diep, oppervlakkig, hoog of laag. Door je aandacht wordt de ademhaling vanzelf langzamer en dieper. Een inademing kan je geest al helpen om terug te keren naar je lichaam.
4. Focus op je lichaam.
Doe een zogenaamde bodyscan. Verplaats je aandacht van je hoofd naar je lichaam. Richt je aandacht op je kleine teen van je rechtervoet, op het topje van je linker pink, of welk lichaamsdeel dan ook. Word je bewust van het subtiele gevoel van leven erin. Het is er. Je hoeft er alleen maar met je aandacht naartoe te gaan om het op te merken. Hoe voelt het aan? Besteed aandacht aan al je zintuigen.
5. Denk aan je fysiologie.
Je houding heeft een enorme invloed op onze mentale toestand en ons gedrag. Wanneer je rechtop zit met een rechte rug en een zelfverzekerde houding aanneemt, ontwikkelt je zelfverzekerd en optimistisch denken.
6. Kom in beweging.
Sporten, yoga, dansen, wandelen, fietsen, skiën, zwemmen: beweging kan je bewuster maken van je lichaam. Ook kun je dagelijkse klusjes gebruiken om je lichaamsbewustzijn te verhogen; ga maar eens stofzuigen terwijl je dit bewust en met ontspanning in je lichaam doet. Maak er als het ware een dans van, zonder daadwerkelijk te dansen. Dit geeft saaie klusjes een totaal andere dimensie! Naarmate je dit vaker doet, zal het bewust ervaren van sensaties in je lichaam veel gemakkelijker gaan.
De volgende keer dat je een coachee spreekt, let dan een extra op hoe zijn lichaam en geest één zijn. En pas deze theorie ook direct op jezelf toe, je wordt er alleen maar beter van 🙂