Hoe check je of een interventie werkt (1)
Hoe weet je nu of de interventie die je hebt ingezet werkt? Misschien kun je al iets waarnemen bijvoorbeeld in de reactie of lichaamstaal van je coachee. Toch is het altijd goed om het te testen. Als (NLP) coach heb je twee belangrijke technieken tot je beschikking om te onderzoeken of je interventie goed aanslaat bij je coachee. In deze blog licht ik er één uit: Future pace.
Future pace
Aan het einde van een (NLP) interventie is een vast onderdeel een future pace. Door deze check ben jij en ook je coachee er zeker van dat het heeft gewerkt. Mocht jij of je coachee nog niet helemaal overtuigd zijn van het resultaat dan heb je nu nog alle tijd voor een bonus, een toevoeging zodat je zeker weet dat de techniek goed is geïntegreerd.
Hoe werkt de future pace?
De future pace bestaat uit zes stappen:
Stap 1: Juiste state activeren (optioneel)
Raak in de juiste state en neem zo je coachee mee. Dit is echter een optionele stap, want als je echt wil testen of het heeft gewerkt, komt dit vanzelf.
Stap 2: Associatie in de toekomst
Vraag je coachee zich volledig te associëren in een mogelijke soortgelijke situatie in de (nabije) toekomst. Vraag je coachee om terug te gaan naar de probleem-trigger. Vraag of hij een mogelijke situatie in de toekomst voor de geest haalt die voorheen het oude zou hebben getriggerd. De rode lap zoals bij een stier. Het onbewuste werkt snel dus houd de vaart er in. Vraag je coachee wat er gebeurt, wat ziet hij, wat hoort hij, wat voelt hij, misschien ruikt en proeft hij ook iets. Als het goed is, activeert de probleem-trigger automatisch het nieuwe plaatje/gedrag/gevoel resultaat.
Stap 3: Vraag suggestief naar het resultaat
Vraag je coachee naar het effect door middel van een vooronderstelling. Bijvoorbeeld: “En merk eens op hoe het nu anders gaat”. Of “Merk op dat je moet nadenken over hoe je het ook alweer moest doen. Het is niet meer zo automatisch als het was he”.
Je doet het op deze suggestieve manier omdat je er immers vanuit gaat dat de techniek heeft gewerkt. Je kan ook een suggestieve vraag stellen als:
- Hoe anders voel je je nu?
- Wat gaat er dit keer anders?
- Hoe anders is het nu?
Stap 4: Extra suggestieve test (optioneel)
Gebruik eventueel nog wat extra suggestieve taal:
“Probeer eens dat oude ongewenste weer te doen en merk op hoe het anders is”.
“Help me proberen te herinneren: wat was het probleem ook alweer?”
Stap 5: Dissocieer om je coachee extra te motiveren
Doe de future pace de eerste keer vooral geassocieerd. Maak gebruik van kinesthetische woorden, want kinesthetische woorden stimuleren meer het associëren. Bijvoorbeeld: “Voel hoe het is daar in de toekomst..”
Daarna doe je de future pace weer, alleen nu gedissocieerd. Je coachee sluit de future pace dus gedissocieerd af, zodat het niet lijkt alsof hij het al heeft behaald, want dat moet nog blijken. Zo is hij extra gemotiveerd om het ook daadwerkelijk zijn doel te bereiken in de praktijk. Je kunt nu bijvoorbeeld vragen: ‘’Hoe zou je eruitzien in de toekomst?’’
Stap 6: Zet het vast op de tijdlijn (optioneel)
Je kunt de outcome nog krachtiger maken, door je coachee te vragen het resultaat te plaatsen op zijn tijdlijn, in de toekomst.
Ongelovige Thomas
Stel je voor. Je sluit de sessie succesvol af en je coachee gaat tevreden en vol vertrouwen naar huis. Wees er van bewust dat hij een soort bloesem in bloei is in de prille lente. Hij kan vatbaar zijn voor strenge vorst. We kennen allemaal de ongelovige Thomassen die een kei zijn in het ontmoedigen of zelfs het neerhalen van anderen. Bereid je coachee daarop voor. Repeteer met hem hier dus een strategie voor.
Is de future pace niet succesvol?
Als je in de future pace ervaart dat het probleem terugkomt, voelt het misschien ongemakkelijk. Misschien voelt het zelfs als falen. En dat is jammer want je heb namelijk een waardevol inzicht gekregen: je weet wat een mogelijke valkuil is van je coachee. Nu kun je deze valkuil ook gaan aanpakken. Hiermee krijgt de coachee de kans om nog meer te groeien. Onderzoek waar het is misgegaan. Ga hiermee aan de gang. Als het goed voelt, ga je verder. Begin bij het begin en volg de stappen opnieuw. Mocht het probleem er nog steeds zijn, begin opnieuw bij de eerste stap. Mocht het na de derde keer niet lukken dan is er misschien iets anders aan de hand. Een tweede winst misschien. Misschien is je coachee nog niet klaar om het probleem los te laten. (zie mijn blog hierover)