Hoe ben je warmte in je tekst
Als online coach communiceer je via woorden op papier. Of liever gezegd via het beeldscherm. Misschien leest je coachee jouw bericht op zijn computer, laptop, tablet of smartphone.. en blijft een beetje een afstandelijke bedoeling. Of toch niet. Kun je meer warmte brengen in je tekst?
Is online coachen echt mogelijk?
Dit is precies de reden waarom ik 12 jaar geleden erg sceptisch was over online coachen. Je moet je coachee kunnen voelen. Met hem in één ruimte zijn. Alleen op die manier kun je een professionele warme coach relatie opbouwen. Want wat doe je als face-to-face coach.. je raakt je coachee misschien aan, met non-verbale communicatie zet je je woorden kracht bij en je voelt. En ja het voelen van je coachee kan toch alleen als je samen in één zelfde ruimte bent.
Mag ik je een persoonlijke vraag stellen..?
Heb je wel eens een liefdesbrief ontvangen? Misschien vroeger of recent. En als je terug denkt aan de inhoud van die brief, wat gebeurt er dan? Of heb je wel eens een dagboek bijgehouden en teruggelezen of misschien een dagboek van iemand anders gelezen? Wat voel je dan als je het leest? Zijn het gewoon woorden of zit er gevoel bij?
Hoe geef je je lezer een warm gevoel?
Het is dus heel goed mogelijk om de lezer een warm gevoel te geven. Het begint alleen bij de relatie. En ja het opbouwen van een relatie via elektronische middelen heeft meer tijd nodig. Je moet je in investeren. Dat betekent dat je een aantal dingen kunt doen waardoor er sneller verbinding bestaat. Een belangrijk aspect is dat je je zelf als coach, over liever gezegd als mens, mag laten zien. Jij geeft immers het voorbeeld. Herken je het als je in een vreemde groep zit en ze beginnen met een voorstelrondje dat eigenlijk de eerste persoon die zich voorstelt een trend zit. De anderen volgen bijna op dezelfde manier als de eerste. Dus als de eerste iets zegt over zijn leeftijd en woonplaats dan de rest ook die informatie deelt.
Hoe stel je je kwetsbaar op?
Je kwetsbaar opstellen als coach is niet altijd eenvoudig. Het is een dunne lijn tussen teveel en te weinig informatie. Aan de ene kant de kille afstandelijke coach en de andere kant de over zichzelf praatgrage coach. Spelregel één bij coachen is: Het gaat om de coachee. Hij staat centraal. Het gaat dus niet om de coach. Jij bent de aangever, de vragen steller, de spiegel. Dat betekent natuurlijk niet dat je onbelangrijk bent. Wat je bent nodig, anders had jouw coachee jouw hulp niet gevraagd en had hij zijn ‘probleem’ zelf wel opgelost.
Hoe schrijf je kwetsbaar?
De kunst van de warmte zit in het kwetsbaar opstellen. Op de juiste momenten jezelf laten zien. Echt vertellen, of liever gezegd schrijven, wat je voelt, wie je bent. En daarbij steeds in gedachten houden dat het functioneel moet zijn, want jouw woorden moeten ondersteunend zijn aan het proces van je coachee. Het doel van je kwetsbaar tonen, is om je coachee uit te nodigen om hetzelfde te doen. Om te laten zien dat het veilig is. Dat jij er bent.
Heb je nog een laatste tip?
Breng je hart er in en verleid je coachee op papier om uit zijn hoofd te gaan. We weten dat het echte gedragsverandering niet in je hoofd zit. Stel gevoelsvragen. En ontdekt hoe warm jullie contact zal zijn.