Hoe onderscheid jij je van je buurvrouw?
Iedereen mag zich coach noemen, want het beroep van coach is niet beschermd. En veel mensen doen dat dan ook. Hoe onderscheid jij je van die goedbedoelende buurvrouw of die aardige collega op het werk die geen opleiding hebben gevolgd? Hoe laat jij zien aan de wereld dat jij een professionele coach bent?
Mindset
Het begint met een mindset. Neem je genoegen met hoe het nu is. Je biedt een luisterend oor, misschien geef je wat advies en deel je je eigen ervaring. Hier is helemaal niets mis mee. Onze maatschappij heeft deze mensen echt nodig. En besef dat er meer nodig is om mensen goed te begeleiden. Hoe zie jij jezelf? Ben je een hobbyist of een professional? Wie wil je zijn?
Babbelen
Het coachen van iemand is meer dan even gezellig babbelen. Coaching is niet praten om te praten. Een professionele coach wil duurzame resultaten. Jij kunt als deskundige coach het verschil maken. Juist door er te zijn voor je coachee. Om figuurlijk (of zelfs letterlijk) even met hem mee te lopen en hem te leren om het zelf te doen. Want je komt om te gaan.
Balans tussen werk en privé
Verplaats je zelf eens in je potentiele coachee. Bijvoorbeeld een man, begin 40, is op zoek naar hulp. Hij werkt veel te hard en krijgt bijna dagelijks van zijn vrouw te horen dat hij te weinig thuis is. Eigenlijk vindt hij dat zelf ook. Kortom zijn balans tussen werk en privéis flink verstoord. Het lukt hem niet om het probleem zelf op te lossen anders had hij dat allang gedaan. Hij wil dus graag hulp bij het herstellen van de balans. Via zijn leidinggevende is hij gewezen op de mogelijkheid van het inschakelen van een (externe) coach.
Coach gezocht
Deze man wil een coach. Waar gaat hij zoeken? Misschien begint hij bij zijn eigen netwerk. Hij vraagt rond of iemand een goede coach kan aanbevelen. Het zou ook kunnen zijn dat hij er liever niet over praat met zijn vrienden en collega’s. Zijn collega met goede raad of de lieve zorgzame buurvrouw met luisterend door vallen dus af. Hij geeft de voorkeur aan een anonieme deskundige betrouwbare professional. Hij gaat op onderzoek uit. Waarschijnlijk via internet. Hij googelt.
In de zoekmachine verschijnt er een lijst met namen van coaches. Waarschijnlijk staat de coach met de beste website bovenaan. Wie zou hij kiezen? Misschien heeft hij iets gehoord of gelezen over specialisaties of over keurmerken. Met deze kennis zal zijn keuze waarschijnlijk een andere zijndan als hij deze kennis niet heeft.
Hoe wil jij worden gevonden?
Terug naar jou. De gewetensvraag is: hoe wil jij worden gevonden als coach? Wil je dat iemand jou kiest vanwege jouw leuke profielfoto, jouw flitsende website of omdat jij een professionele deskundige coach bent op dit specifieke terrein?
Investering
Hoe zorg je ervoor dat je kan laten zien aan de buitenwereld dat je een professionele deskundige coach bent. Het begint met de keuze om jezelf te professionaliseren. Concreet betekent dat dat je gaat investeren in jezelf en in je eigen opleiding. Voor welke coach opleiding kies je? Mijn advies zou zijn, kies verstandig en bewust. Ieder weldenkend mens begrijpt dat je niet het coach vak leert door een boek te lezen of een weekend een opleiding te volgen. Met andere woorden een workshopje van een weekend heeft geen zin. Ga voor kwaliteit. In een volgende blog vertel ik je alles over keurmerken en beroepsverenigingen.
Gun je zelf het beste en ga voor een gecertificeerde coach opleiding.
Waarom zou je kiezen voor een gecertificeerde opleiding?
Een gecertificeerde opleiding moet voldoen aan bepaalde eisen. Hiermee wordt de kwaliteit van de opleiding gegarandeerd. Dat betekent dat je diploma of certificaat ook echt iets waard is. Het is meer dan een bewijs van deelname of aanwezigheid. Het is een waardevolle toevoeging aan je cv en een prachtig visite kaartje die je kunt laten zien aan je potentiele coachees/klanten.
Een goed opgeleide coach maakt écht een verschil
Er zijn in ons land heel wat goede coaches. Maar hoe weet je dan welke de juiste is? Als je kiest voor een coach die gecertificeerd is, bijvoorbeeld door de NLP™ coach opleiding, weet je dat je goed zit. Je kiest dan voor kwaliteit en zekerheid. Een wereldwijde erkende coaching kwalificatie. Een gecertificeerd coach voldoet verplicht aan een hele reeks van strenge criteria en heeft er een intensieve training, evaluaties en examens opzitten.
Internationale NLP™ coach
Tijdens de NLP™ coach opleiding werken de deelnemers en trainers intensief samen, zowel tijdens de live trainingsdagen als tussen de trainingsblokken in, in de online besloten opleidingsgroep. Tussendoor zijn er regelmatig evaluatie momenten waarin we stil staan bij de resultaten tot nu toe. Aan het eind van de opleiding doen de deelnemers examen. Niet iedereen slaagt meteen. En dat geeft niet, want de een heeft meer tijd en oefening nodig dan de ander.
Als je je internationaal erkende certificaat ontvangt mag je jezelf NLP™ coach noemen en het beeldmerk van NLP™ gebruiken. Grondlegger van NLP Dr. Richard Bandler ondertekent zelf jouw diploma. Hoe gaaf is dat! Na twee jaar ontvang je bericht en wordt er door de Society of NLP™ (de organisatie van Dr. Richard Bandler en John La Valle) gecontroleerd hoe het staat met je NLP en coach kennis. Bij een positief oordeel word je certificaat weer voor twee jaar verlengd. Kortom een garantie voor kwaliteit.
Wat voor coach wil jij zijn?
In september starten we een nieuwe groep. Je kunt je al aanmelden voor de wachtlijst dan houden we je op de hoogte de laatste nieuwtjes.