Hoe stop je met stopwoordjes
Soms ontmoet je weleens mensen die relatief vaak een soort van woorden gebruiken die zeg maar in feite relatief heel vaak eeuh worden ingezet. Begrijp je wat ik bedoel? Of zal ik het eeuh het anders zeggen..
Hoe gaat het met je? Hoe erg irriteer ik je al of ben je afgehaakt of geef je me nog een kans? Dit is precies wat er in ons dagelijks leven regelmatig gebeurt. En zoals je misschien in blog Zeg eens eeuh hebt gelezen, hebben stopwoorden ook een belangrijke functie. En tegelijk kan het tot het gevolg hebben dat je de verbinding met de ander verliest.
Daarom is het ook goed om te weten dat je stopwoorden ook kunt afleren. Denk aan de manier hoe je gedrag aanleert: van onbewust onbekwaam, naar bewust onbekwaam, naar onbewust bekwaam. Om gedrag af te leren is het dus belangrijk dat je je bewust wordt van het gedrag waar je vanaf wilt. Wanneer gebruik je stopwoordjes of wanneer zeg je eeuh?
Ik geef je vier gouden tips om ervan af te komen.
Tip 1. Gebruik de stilte in je voordeel
Hier gaat het om je mindset. Welke gedachten heb je en helpen deze jou. Misschien heb je de overtuiging dat stiltes ongemakkelijk zijn. Dan zul je snel geneigd zijn deze op te vullen. Ken je het televisieprogramma First Dates. Dit is een prachtig voorbeeld waar je direct ziet welke overtuiging iemand heeft ten opzichte van stiltes. Het resultaat vertaalt zich in ongemakkelijkheid of juist ontspannen samen in verbinding stil zijn.
Hoe doe jij dat? Vul jij de stiltes op met betekenisloze woorden of klanken? Realiseer je dat juist die stilte je boodschap (of verbinding met de ander) nog sterker kunnen maken. Gebruik daarom die stilte in je voordeel. Geef de ander een kans om jouw boodschap te bevatten en te doorleven. Geef de ander tijd om een antwoord te formuleren. Als je dit toepast, merkt je direct de waarde ervan. En je gesprekspartner, je coachee ook.
Tip 2: Leer jezelf een andere gewoonte aan
Je kunt een stopwoord of eeuh zien als een gewoonte. Eentje die we ons bewust of onbewust hebben aangeleerd. Het mooie van aangeleerd gedrag is, dat je het ook kunt afleren. Het begint met bewustzijn. Heb je door dat je een bepaalde woord of zin zeer regelmatig gebruikt? Door hardop tegen jezelf te spreken of bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven, deze hardop te oefenen, hoor je jezelf praten. Ga dan eens luider dan normaal praten. Waarschijnlijk voelt dit eerst heel ongemakkelijk en dat is oke. Nu vallen je eeuh’s en stopwoorden nog meer op. En dat is precies de bedoeling. Het voelt gek en dat gaat er voor zorgen dat je er mee stopt. Doe het maar eens, het werkt echt.
Tip 3. Vervang je stilte door een bewust gekozen woord
Stel je eens voor dat je in plaats van je stopwoord een ander woord plaats. Hoe zou het dan klinken. Dus op het moment dat je eeuh of je stopwoord wilt zeggen, zeg je hardop ‘punt’ of ‘pauze’. Natuurlijk is dit een oefening die je voor jezelf doet en niet als je in gesprek bent met je coachee (of iemand anders). Wat je in gesprek met de ander wel zou kunnen doen, in van binnen ‘punt’ of ‘pauze’ te zeggen. Onhoorbaar voor de ander en tegelijk word jij je wel bewust van je taalgebruik.
Tip 4. Let op je ademhaling
De laatste tip gaat over het bewust inlassen van pauzes. Voortbordurend op de vorige tip kun je in plaats van ‘punt’ of ‘pauze’ ook een ademhaling plaatsen. Doe het in eerste instantie heel nadrukkelijk zodat je heel bewust er mee bezig bent. Wat helpt, is als je hardop bijvoorbeeld een presentatie oefent die ademhaling hardop uit. Na een tijdje zul je merken dat het steeds zachter kan, want je hebt het door. Het wordt dan als ware een nieuwe gewoonte om te ademen in plaats van te spreken.
Wat je zou kunnen toevoegen is het maken van een handbeweging. Dit kun je ook doen terwijl je in gesprek bent. Doe het alleen niet te opzichtig, anders leidt het je coachee misschien af.
Succes met toepassen en onthoud dat het hebben van stopwoorden ook functioneel kan zijn. Wees mild naar jezelf.