Top 9 NLP-vaardigheden voor zelfverzekerd coachen
Stel je voor hoe geweldig het voelt als je coachees tijdens elke sessie doorbraken en ‘aha-momenten’ beleven. Misschien herken je dat gevoel wel. Dat je als reactie krijgt: “Dankzij jouw coaching ben ik veranderd”. Of “Er is een leven vóór en na onze gesprekken”. Werkelijk het verschil maken, elke keer weer. Dat is de kracht van (online) coachen!
Met de juiste vaardigheden en technieken kun je als NLP-coach deze transformaties echt mogelijk maken. Dit leidt tot uitzonderlijke resultaten voor de coachee en het succes smaakt naar meer dus het zorgt ervoor dat je coachees uitkijken naar de volgende sessie. Kortom echte veranderingen, blijvende resultaten.
Tijdens mijn Masterclass afgelopen week ontving ik een uitvoerige mail van een coach die had deelgenomen. De kern van haar verhaal was: ‘Wat is de toegevoegde waarde van NLP nu eigenlijk’. Een hele goede vraag. Misschien is het ook interessant voor jou. Daarom vandaag deel 1 waarin ik je mee neem in de wondere wereld van NLP en (online) coaching. Lekker concreet met praktische voorbeelden die je direct kunt toevoegen.
Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een set tools en technieken die je helpen om het zelfbewustzijn te vergroten. Met NLP leer je hoe denkpatronen gedrag beïnvloeden en hoe je nuttige mentale en emotionele gesteldheid kunt opbouwen. Dit biedt nieuwe perspectief. Met name met het omgaan van negatieve emoties, beperkende overtuigingen e.d. en dus leidt tot innovatieve oplossingen.
Of je nu net begint of al ervaring hebt, deze vaardigheden zijn waardevol voor elke coach. Hier zijn negen belangrijke NLP-vaardigheden die je nodig hebt om als coach de gewenste veranderingen bij je coachees te realiseren.
1: Stel krachtige vragen
Stel je een vraag die je coachee aan het denken zet en richting een doorbraak leidt. Krachtige vragen zijn de kern van NLP-coaching. Leer de Meta- en Milton-modellen van NLP-taalpatronen om vragen te stellen die echt het verschil maken. Zo ontdek je snel de kernproblemen van je coachees en help je hen door obstakels heen te breken. Wat de oplossingen zitten al in hen (alleen weten ze nu nog niet hoe ze bij de antwoorden kunnen komen).
Voorbeeld: Vraag je cliënt niet alleen “Wat wil je bereiken?”, stel ook een verdiepende vraag zoals “Wat houdt je nu nog tegen om je doel te bereiken?” Zie je al het verschil?
2: “Bevrijd” je coachees en geef nieuwe mogelijkheden
Veel mensen voelen zich vastzitten in beperkende overtuigingen en onproductieve patronen. Ik noem dit wel eens: ‘Is dit alles’ of ‘zo doe (of is) ik het nu eenmaal’. NLP-coaching leert je coachees om hun waarneming te veranderen en nieuwe mogelijkheden te zien. Dit doe je door krachtige NLP-tools te gebruiken die hen helpen situaties vanuit een nieuw perspectief te bekijken.
Voorbeeld: Stel de vraag “Wat als deze situatie juist een kans biedt in plaats van een obstakel?”
3: Begrijp non-verbale communicatie
Heb je ooit het gevoel gehad dat er meer achter iemands woorden zit? Als coach kun je veel leren van non-verbale signalen zoals lichaamstaal, intonatie en gezichtsuitdrukkingen. Deze inzichten helpen je om diepere problemen bij je coachees te herkennen.
Voorbeeld: Let op de lichaamshouding van je coachees als ze over een stressvolle situatie praten. Geeft hun houding misschien iets anders aan dan hun woorden? Hoe congruent zijn ze?
4: Bouw snel rapport op
Een goede verstandhouding is super belangrijk voor effectieve coaching. NLP-coaching leert je hoe je een diepere verbinding met je coachees opbouwt door hun voorkeurssysteem te begrijpen (visueel, auditief tonaal, kinesthetisch of auditief digitaal).
Voorbeeld: Als je merkt dat je coachee vaak zegt “Ik zie wat je bedoelt,” gebruik dan visuele taal in je coaching om een betere verbinding te maken.
5: Identificeer obstakels bij het stellen van doelen
Helpen bij het stellen van doelen is meer dan alleen zeggen “Go for it!” Met NLP leer je hoe je haalbare doelen stelt en de echte obstakels identificeert die je coachees tegenhouden.
Voorbeeld: Gebruik de SMART-methode om specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelen te stellen.
#6: Beheers besluitvorming en motivatiestrategieën
Effectieve coaching gaat verder dan wilskracht. NLP helpt je om de innerlijke strategieën te begrijpen die je coachees nodig hebben om hun doelen te bereiken.
Voorbeeld: Help je coachees een stappenplan te maken voor hun doelen, zodat ze weten wat ze moeten doen als ze obstakels tegenkomen.
7: Beheers de taal van invloed
Als coach wil je je coachees positief “beïnvloeden”, lees inspireren. NLP geeft je de tools om dit met integriteit en respect te doen, zodat je een echte katalysator voor verandering kunt zijn. Het onbewuste van je coachee is er gek op.
Voorbeeld: Gebruik motiverende taal en positieve bevestigingen om je coachees aan te moedigen.
8: Help je coachees het verleden te begrijpen en de toekomst te plannen
Onze waarneming van het verleden en de toekomst beïnvloedt ons gedrag nu. NLP helpt je coachees om hun verleden te herkaderen en een inspirerende toekomst te visualiseren.
Voorbeeld: Laat je coachee een tijdlijn maken van belangrijke gebeurtenissen en bespreek hoe deze gebeurtenissen hun huidige gedrag beïnvloeden.
9: Transformeer relaties snel
Relaties zijn cruciaal in ons leven. NLP leert je hoe je je coachees kunt helpen om diepere verbindingen te maken en conflicten op te lossen met de NLP techniek De drie waarnemingsposities.
Voorbeeld: Oefen met je coachee om een situatie vanuit hun eigen perspectief, dat van de ander en een neutraal standpunt te bekijken.
Met deze vaardigheden kun je als NLP-coach zelfverzekerd en effectief je coachees helpen bij hun transformatie. Start vandaag nog met het toepassen van deze technieken en zie hoe je coaching naar een hoger niveau tilt. Meer weten over de Online NLP Coach Opleiding (nieuwe editie) we starten in september met een nieuwe groep en tijdens de zomermaanden kun je al het NLP Marketing & Sales programma volgen, zodat je direct de leukste coachees aantrekt.