Strooi eens met complimentjes
Wat echt waanzinnig goed werkt is, het uitspreken van waardering. Niet alleen tegen je collega, partner, ook tegen je coachee. Het is wel belangrijk dat je compliment oprecht is en zich richt op gedrag dat de ander. Het compliment stimuleert de ander dat specifieke gedrag vaker te vertonen en draagt tegelijkertijd ook bij aan het versterken van de relatie tussen jullie. Dus uit regelmatig je waardering, erkenning of geef een compliment en benoem het gedrag zo concreet mogelijk.
Wat is de kracht van positieve waardering?
Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig positieve feedback ontvangen gemotiveerder zijn om hun werk steeds beter te doen. Toch zijn wij doorgaans niet zo scheutig met complimentjes. En dat is jammer, want regelmatig een aai over de bol bij een goede prestatie werkt veel productiever dan een uitbrander wanneer iets fout gaat.
Hoe werkt het online?
Misschien vraag je je als online ondernemer af hoe dit nu werkt online. Binnen het online coachen is onderzocht dat het werken met positieve beloning heel belangrijk is voor het bouwen van een relatie. Doordat je elkaar niet ziet, heb je andere bindmiddelen nodig. Een hele belangrijke is positief waarderen. Je geeft erkenning en spreekt je waardering uit. Ook al is de stap die hij heeft gezet nog zo klein of onbenullig, het maakt niet uit. Het gaat om het grote plaatje.
Hoe bedenk je al die complimentjes?
Soms zal het niet altijd gemakkelijk zijn om iets positiefs te vinden. Je wordt dan creatief uitgedaagd want het complimentje moet wel gemeend en echt zijn, anders voelt de ander dat meteen. Een voorbeeld als: “Je doet het goed!” is erg vaag. Want de lezer kan zelf invullen wat hij goed deed. Beter is: “Wat fijn dat je zo snel reageerde op mijn hulpvraag en je aanbod om mij te helpen”. De lezer krijgt nu duidelijke positieve feedback over zijn gedrag (actie) en voelt dat zijn gedrag wordt gewaardeerd. Varieer en wees creatief in het uitspreken van je erkenning. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het gemeend is. Authentiek is hier het toverwoord.
Waarom vinden mensen waardering belangrijk?
Mensen zijn sociale wezens. We hebben allemaal de behoefte om erbij te horen en door anderen gezien, begrepen en erkend te worden. Ook vinden we het belangrijk om te weten dat wat we doen zinvol is. Een compliment voorziet in deze behoeften. Met een compliment uit je je waardering voor een persoonlijke eigenschap, prestatie, inspanning of idee van de ander. De een heeft meer waardering nodig dan de ander. Iemand die weinig zelfvertrouwen heeft of faalangstig is bijvoorbeeld heeft behoefte aan bevestiging. Maar onzeker of niet; iedereen vindt een pluim op zijn tijd prettig.
Wat het belang en effect van op zijn tijd een schouderklopje?
Positieve feedback geven heeft veel positieve effecten. Zo ontdekte de Amerikaanse psycholoog Skinner dat gedrag dat wordt beloond herhaald wordt. Als je veel aandacht geeft aan de dingen die goed gaan en aan de successen die de ander (wil) halen, dan zal je merken dat je steeds meer dingen ziet die goed gaan. Op die manier motiveer je de ander tot steeds betere prestaties. Je stelt je namelijk open voor het goede en voelt zich geprezen, durft gemakkelijker zijn mening te geven, over zijn gevoelens te praten en meer van zichzelf te laten zien
Spelregels in het geven van complimenten
- Hanteer als regel dat hoe dichter je bij de persoon komt, hoe “lichter” het compliment moet zijn. Je gesprekspartner heeft een prachtig jasje aan. Dan kun je zeggen: ‘Wat een prachtig jasje heb je aan.’ Maar dat brengt de ander in een wat ongemakkelijke positie. Want hoe reageer je daar op? Handiger is dus ook dat vast voor de ander te regelen. Je laat het compliment volgen door een vraag. ‘Wat een prachtig jasje heb je aan. Waar heb je dat gekocht?’
- Complimenteer mensen niet met iets waar ze nauwelijks zelf invloed op hebben. Hun fysiek bijvoorbeeld. Heb het ook liever niet over de kilo’s die ze eventueel verloren. Wellicht kom je elkaar later weer tegen en dan kan het zijn dat de kilo’s er even zo vrolijk weer aanzitten.
- Wees concreet en maak duidelijk wat de ander precies zo goed heeft gedaan. Benoem het goede gedrag.
- Formuleer je compliment positief. Je focust je op wat de ander heeft gedaan, niet op wat hij heeft nagelaten. Geef aan waarom jij dit zo waardeert, bijvoorbeeld wat het goede gedrag voor gevolg(en) heeft of wat het voor jou betekent.
- Onderbouw je compliment met pakkende voorbeelden en specifieke details. Zo is het nog krachtiger.
- Formuleer je compliment in de ik-vorm. Hiermee laat je blijken dat het jouw compliment is; jouw persoonlijke waardering (in plaats van een vage ‘wij’ of ‘men’).
- Bij het uiten van waardering gaat het niet alleen om wát je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Een goed compliment is oprecht en gemeend en je neemt er even de tijd voor.
- Wees creatief. Originaliteit en variatie zijn belangrijk en wordt doorgaans erg gewaardeerd.
Trouwens..
Wanneer heb jij voor het laatste een complimentje ontvangen?
Wanneer heb jij voor het laatste een complimentje gegeven?
(Wat denk je.. zullen de bovenstaande antwoorden iets met elkaar te maken hebben..??)