Wat als je twijfelt..
Ben je een twijfelaar? Ja, nee, misschien..
Wij zijn net echte mensen.. Ook coaches zijn wel eens onzeker, toch?
Op de een of ander moment vragen we ons allemaal wel eens af of we genoeg doen, een goede coach zijn, dat we echt iets toevoegen, genoeg geld verdienen of dat we “succesvol” genoeg zijn.
Twijfelen aan jezelf
Wat zal ik doen? Slapeloze nachten, piekeren of gewoon twijfelen. Het nog niet zo makkelijk vinden om beslissingen te nemen.. Of maak jij je keuzes op basis wat anderen ervan vinden. Worstelen met vertrouwen in jezelf. Herkenbaar?
Twijfelen aan jezelf. Doe ik het wel goed, heb ik de situatie met die coachee op de juiste manier aangepakt? Krijg ik nog wel nieuwe coachees? Kunnen ze me wel vinden? Ben ik wel een goede coach? Is mijn prijs niet te hoog?
Gebrek aan zelfvertrouwen
Als coach ben je vaak bezig met anderen. Als je als coach net bent gestart, nog niet zoveel ervaring hebt opgedaan of geen echte coach opleiding hebt gevolgd, kan het zijn dat je misschien soms wat twijfelt over je eigen kunnen. En dat is helemaal niet raar. Bij gebrek aan zelfvertrouwen kun je vaak bezig zijn met de mening van anderen. En dat kan zorgen dat je teveel waarde hecht wat de ander van je vindt.
Leonardo Davinci
Als twijfelaar verkeer je in goed gezelschap, want je bent zeker niet de enige die onzeker is over jezelf en je vaardigheden. De grote kunstenaar Leonardo Davinci, een van de grootste schilders aller tijden, wereldberoemd om zijn ongelooflijke werk, waaronder de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal – twijfelde steeds aan zijn eigen capaciteiten. Zijn laatste woorden voordat hij stierf waren: “Ik heb de mensheid beledigd, omdat mijn werk niet de kwaliteit heeft bereikt die het zou moeten hebben.” Bijzonder he, je zou denken dat zo’n beroemde artiest trots zou zijn op wat hij de wereld gaf. Niet dus. Hij twijfelde aan zijn eigen kunnen.
De gevolgen van twijfelen
Het gevolg van je onzekerheid kan ingrijpend zijn. Het kan je verlammen of er juist voor zorgen dat je ‘fouten’ maakt en je zelf onnodig klein maakt. Zonde van je kwaliteiten en potentie.
Twijfel leidt tot negatief denken. Het is een van de meest slopende dingen waar je dagelijks mee te maken hebt. Als je erover nadenkt, geeft twijfel kracht aan negatief denken. Heb je ooit gemerkt hoe, zodra je aan iets begint te twijfelen, je geest in een negatief denkproces verandert.
Schijnveiligheid
Twijfelen voelt soms heel veilig. Ik heb een theorie dat een van de belangrijkste redenen dat gevoelens van twijfel zo krachtig zijn, is omdat ze je laten misleiden door te geloven dat je beter af bent door de veilige optie te nemen. Namelijk niets doen. Hier een voorbeeld van een creatief denkproces dat wordt aangevallen wanneer je aan jezelf begint te twijfelen:
De echte jij: “Ik zeg mijn loondienst baan op en ga full time coachen. Ik heb altijd al een professionele coach willen zijn. Echt iets betekenen, een verschil maken en de wereld mooier maken. Ik kan niet wachten om te beginnen met mijn eigen praktijk”.
De twijfelende jou: “Wat weet jij nu van coachen? Er zijn al zoveel coaches in de wereld”.
De echte jij: “En ik denk echt dat ik anders ben. Ik kan heel goed luisteren en ik word hier echt blij van”.
De twijfelende jou: “Wie zit er nu op jou te wachten? Wat nu als je geen coachees krijgt? Wanneer wil je trouwens beginnen? Je bent hartstikke druk met je echte werk en je gezin”.
De echte jij: “Misschien heb je wel gelijk. Wat weet ik nu over coachen? Ik zou waarschijnlijk bij mijn loondienst baan moeten blijven. Mijn hypotheek moet toch worden betaald en ik ben al zo weinig thuis”.
De twijfelende jou: “Bespaar jezelf het gedoe. Veel gemakkelijker om gewoon te doen wat je altijd hebt gedaan”.
De echte jij: “Ja, ik heb nu gewoon geen tijd en ik wil niet het risico lopen om te falen. Wat zullen ze dan wel niet van me vinden. Ik doe het niet”.
Komt deze interne dialoog je bekend voor? Klinkt het bekend in de oren? Heb je ooit een idee gehad waar je heel enthousiast over was en doordat je bent gaan twijfelen, heb je het niet gedaan?
Bevriezen of vluchten
Twijfel weerhoudt je om vooruit te gaan in je leven. Twijfel houdt je waar je bent en belemmert je persoonlijke en professionele groei. Het beperkt je om te bereiken wat echt mogelijk is voor jou. En daardoor is de kans groot dat je je steeds ongelukkiger gaat voelen. Want je gaat namelijk de stem in je hoofd geloven.
Oefening baart kunst
Twijfelen aan jezelf of erg bezig zijn met wat anderen van je vinden.. het is erg vermoeiend en kost onnodig veel energie. Daarom een experiment, een uitdaging. Wil je oefenen en jezelf uitdagen?
Ga naar de kapper voor een ander kapsel of koop een nieuw kledingstuk, trek dit aan als je afspreekt met vrienden of als je naar je werk gaat. Zien je huisgenoten, vrienden of collega’s iets aan je?
Een tikkeltje spannender..
Ga dan op een zaterdagmiddag winkelen en trek daarbij twee verschillende schoenen aan. Doe alsof alles normaal is. Waarschijnlijk voel je je ongemakkelijk, ben je bang dat mensen je na kijken, negatief aanspreken of op z’n minst aanstaren.
Oordelen
En gebeurt dat? Waarschijnlijk gebeurt er niet zoveel. Mensen zijn vaak veel te druk met zichzelf. Ze hebben vaak minder vaak een oordeel over hoe je bent en wat je doet dan jijzelf. Als je merkt dat niemand die verschillende schoenen opmerkt, kun je natuurlijk in een dip schieten en denken: wat erg, ik ben onzichtbaar. En je kunt ook bedenken dat als anderen kennelijk niet zo op je letten, jij je er ook niet druk over hoeft te maken hoe je er uitziet of wat je doet.
Geloof in jezelf
De realiteit is dat wanneer je door die gevoelens van twijfel heen dringt, dingen nooit zo eng zijn als je oorspronkelijk dacht dat ze zouden zijn. Ik weet zeker dat je een tijd kunt bedenken waarop je in eerste instantie aan jezelf twijfelde en vervolgens hebt bewezen hoe capabel je eigenlijk bent.
70.000 Gedachten per dag
Elke dag verwerk je meer dan 70.000 gedachten. Het is onmogelijk om naar alle gedachten te luisteren. Bewust en onbewust filter je je gedachten en kies je naar welke je luistert.
Dus, je hebt eigenlijk de keuze of je luistert naar twijfel of je kiest ervoor om het te negeren. Stel je voor dat je die twijfelachtige gedachten zouden kunnen vervangen door positieve, bemoedigende gedachten. Stel je voor hoe anders jouw leven zou zijn?